Info GGD Piercing

Informatie over de risico’s van piercings

Het aanbrengen van piercings brengt risico’s met zich mee. Zorg daarom dat je goed bent uitgerust en genoeg hebt gegeten. Stel de piercer op de hoogte van eventueel medicijngebruik of huidproblemen, allergieën, epilepsie en overgevoeligheidsreacties.

Controleer op www.veiligtatoeerenenpiercen.nl of dat de studio waar je een piercing wilt laten zetten, een vergunning heeft. Deze vergunning geeft aan dat de studio werkt volgens de hygiënerichtlijnen van het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid.

 

Laat geen piercing aanbrengen:
  • op plaatsen waar je het afgelopen jaar plastische chirurgie of bestraling hebt ondergaan · op een plek die minder dan drie maanden geleden is gepiercet · op geïrriteerde huid zoals bultjes, donkere moedervlekken of zwellingen · als je onder invloed bent van alcohol of drugs · als je zwanger bent.

Daarnaast wordt het afgeraden om een piercing te laten zetten als je last hebt van één van de volgende aandoeningen:

  • diabetes · hemofilie · chronische huidziekte · allergie voor piercing(materialen) · immuunstoornis · hart- en vaatafwijkingen.

Heb je één van deze aandoeningen of gebruik je antistollingsmiddelen of antibiotica ? En wil je toch een piercing? Overleg dan eerst de mogelijkheden met een arts.

Kijk voor achtergrondinformatie over bovenstaande risico’s op www.veiligtatoeerenenpiercen.nl.

 

Het zetten van een piercing

Omdat er tijdens het piercen een wond ontstaat is er een kans op besmetting van ziekten die via bloed worden overgedragen, zoals hepatitis B en C. Controleer daarom of de piercer hygiënisch werkt. Een hygiënische werkwijze is ook belangrijk om te voorkomen dat je nieuwe piercing gaat ontsteken. Let er in ieder geval op dat: · de huid voor het piercen wordt schoongemaakt en gedesinfecteerd; · de naald en de piercing steriel zijn verpakt en niet met blote handen worden aangeraakt; · de piercer tijdens het zetten van de piercing handschoenen draagt; · de piercer de handschoenen vlak voor het aanbrengen van de piercing desinfecteert met alcohol 70- 80%. Het zetten van een piercing kan even pijn doen. Raadpleeg je arts als je een verdoving wilt.

Leeftijdsgrenzen In artikel 24 van de Warenwet en artikel 10 van het Warenwetbesluit tatoeëren en piercen vindt u de wettelijke leeftijdsgrenzen voor het aanbrengen van piercings:

  • Met uitzondering van een piercing in de oorlel, is het niet toegestaan om bij een persoon jonger dan 12 jaar een of piercing te zetten.
  • Bij jongeren tussen de 12 en 16 jaar mag alleen een piercing worden gezet als zijn of haar wettige vertegenwoordiger aanwezig is en jullie beiden je kunnen legitimeren. De wettige vertegenwoordiger moet een toestemmingsformulier invullen.

Hierop zijn twee uitzonderingen. Het is bij jongeren tot 16 jaar niet toegestaan om: 1. bij meisjes een tepelpiercing aan te brengen; 2. een piercing aan de geslachtsdelen aan te brengen.

  • Jongeren van 16 jaar en ouder mogen zelf beslissen over het nemen van een piercing.